Ήπαρ (Συκώτι)

Home / Ήπαρ (Συκώτι)

Διακρίνονται σε μονήρεις, πολλαπλές και διάχυτες. Οι διάχυτες ηπατικές κύστεις μεταβιβάζονται κληρονομικά και συνήθως συνυπάρχουν με διάχυτες νεφρικές κύστεις, συνιστώντας έτσι την πολυκυστική νόσο νεφρών-ήπατος.
Οι απλές ηπατικές κύστεις δεν έχουν κάψα, δεν έχουν εσωτερικά διαφραγμάτια και περιέχουν ορρώδες λεπτόρευστο υγρό. Δεν επικοινωνούν με τα χοληφόρα αγγεία, δηλαδή δεν περιέχουν χολή.

Οι ασυμπτωματικές απλές ηπατικές κύστεις δε χρειάζονται καμία απολύτως θεραπεία ούτε καν συστηματική παρακολούθηση.

Οι συμπτωματικές κύστεις απαιτούν, κατά κανόνα, θεραπευτική παρέμβαση. Η απλή διαδερμική εκκενωτική παρακέντηση δεν αποτελεί λυσιτελή θεραπεία, γιατί οι κύστεις σχεδόν πάντα επανασχηματίζονται. Στην περίπτωση της συμπτωματικής μονήρους κύστης, η λαπαροσκοπική μερική κυστεκτομή και ενδοπεριτοναϊκή παροχέτευση αποτελεί την πιο συχνά εφαρμοζόμενη θεραπεία.

Για τις συμπτωματικές πολλαπλές ή διάχυτες κύστεις, αρκετές φορές διενεργείται ηπατεκτομή. Τέλος, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας εξαιτίας πολυκυστικής νόσου νεφρών-ήπατος, απαιτείται μεταμόσχευση ήπατος (σε συνδυασμό με μεταμόσχευση νεφρού).

Αντιμετώπιση: Ενδοφλέβια χορήγηση τριπλής αντιβίωσης (με μετρονιδαζόλη), διαδερμική παροχέτευση με την καθοδήγηση της αξονικής τομογραφίας ή των υπερήχων.

Ενδείξεις για ανοικτή, χειρουργική παροχέτευση: Πολλαπλά, πολύχωρα αποστήματα. Αποτυχία πολλαπλών προσπαθειών για διαδερμική παροχέτευση.

Αντιμετώπιση: Μεβενδαζόλη και στη συνέχεια χειρουργική αφαίρεση.

Οι μεγάλου μεγέθους κύστεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναρρόφηση και στη συνέχεια με έγχυση σκωληκοκτόνου παράγοντα (Υπέρτονο χλωριούχο νάτριο, αιθανόλη) μέσα στην κύστη, εκτός και αν το υγρό που αναρροφάται είναι χολώδες, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επικοινωνία με κλάδο των χοληφόρων.

Τελικά ακολουθεί αφαίρεση της κύστης.

Αντιμετώπιση: Χειρουργική εκτομή, αν είναι δυνατή (π.χ. λοβεκτομή).

Όνομα
Επώνυμο
Διεύθυνση Email
Τηλέφωνο Επικοινωνίας
Ηλικιακή Ομάδα
  • - επιλέξτε -
  • 0-14 ετών
  • 15-20 ετών
  • 21-30 ετών
  • 31-40 ετών
  • 41-50 ετών
  • 51-60 ετών
  • 61 ετών και πάνω
Μήνυμα
Συμφωνώ